„Cukier, otyłość – konsekwencje” – raport NFZ
Statystyczny Polak przyjmuje ok. 30 kg cukru ukrytego rocznie. Często nie zdajemy sobie sprawy, że większość wysoko przetworzonych produktów spożywczych zawiera cukier.
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do otyłości i w konsekwencji do chorób z nią związanych – a co za tym idzie, również do zgonów. W Polsce ok. 1400 zgonów rocznie jest związanych z nadmiernym spożywaniem napojów słodzonych cukrem. Problem z prawidłową masą ciała pojawia się coraz częściej wśród dzieci i młodzieży: 44% chłopców i 25% dziewcząt w Polsce ma nadwagę, a 13% polskich nastolatków i 5% nastolatek zmaga się z otyłością. Wśród dorosłych Polaków trzech na pięciu ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Coraz więcej Polaków choruje też na cukrzycę – jest to obecnie ponad 2,7 mln osób (o 600 tysięcy więcej niż w 2012 roku). Ogółem niepokojąco rosną koszty i liczba świadczeń medycznych udzielanych w przypadku chorób związanych z otyłością (np. nadciśnienia, zwyrodnieniowych chorób narządu ruchu, chorób wątroby).